Żywność ekologiczna to żywność wytworzona zgodnie z zasadami produkcji obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym, posiadająca certyfikat. Najprościej dla nas konsumentów jest szukać na opakowaniu logo rolnictwa ekologicznego.

Daje nam to gwarancję, że dany produkt został wytworzony bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów, z poszanowaniem dla przyrody, z dbałością o dobrostan zwierząt. Nie dajmy się zwieść zapewnieniom niektórych sprzedawców, że ziemniaki czy jajka są “ekologiczne”, bo są “wiejskie”, “swojskie”, “tradycyjne” itp. Żywność ekologiczna to żywność z certyfikatem i kupując takie produkty mamy pewność, że rolnik, czy przetwórca wytwarzając je włożyli dużo pracy i wysiłku, aby dostarczyć konsumentom żywność najwyższej jakości. Czy żywność ekologiczna zawsze musi być taka droga? Otóż nie – warto poszukać rolników i przetwórców żywności ekologicznej samemu. Informacje o wielu z nich możemy znaleźć w sieci – czy to na stronach www, czy na portalach społecznościowych. Co raz częściej, szczególnie w większych miastach organizowane są targi z żywnością ekologiczną, na których też możemy poznać rolników. Kupując produkty bezpośrednio od nich, uzyskujemy lepszą cenę, ale też możliwość poznania i zrozumienia czym jest proces wytwarzania żywności i jaki ma wpływ na środowisko naturalne, nasze zdrowie i samopoczucie.

 

Fot. StockSnap

Skip to content